Nee, mijn boek is niet verfilmd (of toch?)

Ik ben het een beetje zat. Dat mijn boek over Walraven van Hall de basis vormt voor Bankier van het verzet; geen punt. Maar doe dan niet alsof die biografie totaal geen rol speelt bij het maken van de speelfilm.  

2 antwoorden
 1. Jurriaan Van Hall
  Jurriaan Van Hall zegt:

  Beste Erik,

  Tot mijn spijt ben ik nooit in de gelegenheid geweest om je persoonlijk te bedanken voor de weergaloze biografie ‘Premier van het Verzet’.

  Mijn mening zal ongetwijfeld gekleurd zijn, naar mijn overtuiging heb je een meesterwerk gemaakt.

  Vroeger werd mij weleens plagerig gevraagd of ik familie ben van die stijve burgemeester die het veld moest ruimen na het huwelijk van Beatrix, wat ik als postprovo-puber altijd stellig ontkende.

  In mijn jeugd was de oorlog altijd sluimerend aanwezig, meestal afwezig, niet iets waar openlijk over gesproken werd, laat staan borstklopperij.

  Geert Maks ‘een kleine geschiedenis van Amsterdam’ wierp een nieuw licht op de geschiedenis, waardoor de interesse voor mijn afkomst echt werd gewekt.

  Omdat het mij verbaasde dat niets in Amsterdam herinnerde aan de heldenmoed van de gebroeders van Hall stuurde ik ooit de suggestie aan toenmalig burgemeester van Amsterdam (Job Cohen) om het omstreden van Heutz monument (gemaakt door Frits van Hall, beeldhouwer, communist, verzetsstrijder, neef van) te hernoemen tot een ‘Monument voor de vrijheid’ , zoals Frits het graag had gezien.
  De reactie was lauw.
  Inmiddels is er (zoals je waarschijnlijk wel weet) een monument bij de Nederlandsche bank.

  In 2006 was er de indringende tweedelige reportage ‘Profiel’ waarin serieus aandacht werd besteed aan de betekenis van Wally.

  Vervolgens waren er de plannen van Rutger Hauer, die zijn regie-debuut zou maken met het opmerkelijke -tamelijk onbekende- verhaal van Gijs en Wally.

  En toen verscheen jouw biografie.

  Meerdere malen gelezen, zwaar onder de indruk van de integere benadering en accuraatheid, bloedstollend, geen speld tussen te krijgen, geen spelfout, prachtig geschreven.

  Jouw boek is voor mij een moreel kompas.

  Het stemt mij verdrietig om te horen dat de verwikkelingen rondom de komende speelfilm voor jou pijnlijk zijn, dat jouw goede werken geen recht wordt gedaan, je niet de erkenning krijgt die je verdient.

  Wellicht een schrale troost, maar hopelijk vind je steun bij de wetenschap dat je iets unieks, iets waardevols hebt gecreëerd dat de menselijke beperkingen overstijgt.

  Voor mij ben je een verzetsheld in vredestijd.

  Hartelijke groet,

  Jurriaan van Hall

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.